Uleiurile esentiale


Plantele aromatice produc esente parfumate in anumite celule secretoare, folosind elementele nutritive din apa si din sol, dar si lumina si caldura soarelui, in cadrul procesului numit fotosinteza . Aceste uleiuri esentiale naturale  atrag insecte benefice, precum albinele, care contribuie la polenizare si le indeparteaza pe cele daunatoare, care ar vatama sau ar manca planta.
WWW.FITOTECA.RO
uleiurile esentiale

( foto uleiurile esentiale )

La numeroase plante aromatice, celulele secretoare se afla aproape de suprafata, in frunze si in flori. Cand treceti pe langa astfel de plante si va atingeti de ele, parfumul lor este eliberat in aer. Delicatetea si farmecul unor asemenea esente naturale sau adesea descrise ca energia ori forta vietii, sufletul sau spiritul plantei, ori ca inima ei aromatica. Atunci cand plantele aromatice sunt supuse distilarii (de obicei, la abur) , esentele sufera subtile modificari chimice, transformandu-se in uleiuri esentiale pure .

Sintagma ulei esential este aplicata, in general, tuturor uleiurilor aromatice utilizate in aromaterapie ,  desi din punct de vedere strict tehnic, afirmatia este incorecta. Uleiurile extrase din fructele de citrice prin simpla presare a cojii constituie si ele esenta plantei.

Unele uleiuri florale , precum uleiul de iasomie , sunt obtinute printr-un proces numit extractie cu solventi sau anfloraj si rezulta un asa-numit “concret”, care dupa o noua extractie cu solvent, produce un “absolut”. Din motive de simplitate a exprimarii insa, sintagma ulei esential este folosita ca titulatura generica, desemnand toate uleiurile utilizate in aromaterapie .

 

ulei esential pentru ten( foto ulei esential pentru ten )

Uleiuri esentiale caracteristici 

Multe uleiuri esentiale sunt limpezi,. usoare si – in ciuda numelui – neuleioase ; altele sunt vascoase si chiar colorate . Sunt solubile numai in uleiuri grase ( ulei de migdala sau ulei de floare soarelui ) sau in alcool ; niciodata nu se dizolva in apa .

Exista uleiuri esentiale pentru par si uleiurile esentiale pentru ten . Toate sunt puternice si foarte concentrate, astfel ca inainte de a fi utilizate in aromaterapie, trebuie mult diluate. Uleiurile esential sunt rareori utilizate ca atare, nediluate, si numai in situatii cu adevarat speciale. De asemenea, au o volatilitate mare si se evapora rapid cand sunt expuse la aer; de aceea trebuie pastrate in flacoane de sticla inchisa la culoare, cu dopul bine fixat.

La un ulei esential de masaj , spre exemplu , diluatia uleiului esential in cel de baza este de 2 – 3 %

 

uleiuri esentiale fares

( foto uleiuri esentiale fares )

 

Cum actioneaza uleiurile esentiale 

Uleiurile esentiale sunt substante volatile – ceea ce inseamna ca se evapora rapid cand intra in contact cu aerul. Prin urmare, indiferent de modalitatea in care sunt folosite ( ca uleiuri pentru par sau uleiuri pentru ten  ) o anumite cantitate tot va fi inhalata. Iata cum masajul corporal este principala metoda de aplicare a uleiurilor esentiale, plamanii si pielea sunt pentru ele principalele porti de patrundere in organism , acolo unde isi pot exercita efectul lor benefic .

Uleiurile esentiale benefice pentru ten se aplica astfel : in timpul unui masaj corporal, pielea este acoperita cu un strat de ulei de baza ( ulei de migdale ) in care a fost dizolvata o cantitate mica de ulei esential. Pielea fiind un invelis semipermeabil – la nivelul ei uleiurile pot patrunde in organism.

In special acele uleiuri esentiale hofigal actioneaza asupra mintii; au efecte in plan mental, emotional si psihologic. Uleiul de trandafir actioneaza ca antidepresiv, tonic nervos si afrodisiac.

Cateva uleiuri esentiale , precum cel de bergamota sau de alte citrice sunt fototoxice. Acest lucru inseamna ca la lumina puternica a soarelui, ele risca sa provoace decolorare pielii, chiar si atunci cand sunt diluate. Se recomanda evitarea folosirii acestor uleiuri daca aveti pielea neacoperita iar vremea este insorita.

Se recomanda ca inhalatia cu uleiuri esentiale pure sa fie facuta in timpul masajului, baii sau al altui tip de proces aromaterapeutic. Amestecul de aer si ulei parcurge traheea si ajunge in plamani. In interiorul acestora se afla mici saculeti de aer numiti alveole , inconjurati de minuscule vase de sange prin intermediul carora se face schimbul de gaze din procesul respiratiei.

uleiuri esentiale naturale fares

( uleiuri esentiale naturale fares )

Uleiuri esentiale pentru ten gras

Printre uleiurile esentiale eficiente in cazul tenului gras se numara  geranium , levantica , lemnul de cedru , palmarosa , niaouli , boabele de ienupar , arborele de ceai , ylang ylang , chiparosul , bergamota si mirtul .

Uleiuri esentiale pentru ten uscat 

Laboratoarele fares propun pentru tenul uscat si sensibil uleiurile esentiale de musetel german , rosa otto , rosa absoluta , geranium  , levantica , floarea de portocal amar , iasomia si santalul .

Uleiuri esentiale pentru ten acneic

Pentru tenul acneic puteti folosi rosa otto , melisa , imortela galbena , musetelul german si musetelul roman . Folositi o concentratie redusa de ulei esential – 1 % .

 

Articol inspirat din Mica enciclopedie – Totul despre Aromaterapie  – Gill Farrer Halls

FITO ZONE

By FITOTECA.RO

Leave a Reply