Transpiratia excesiva – hiperhidroza


transpiratia excesiva

transpiratia excesiva

Sa traducem transpiratia
WWW.FITOTECA.RO
Oricine transpira, cand este prea cald sau dupa un efort fizic sustinut. Este lucrul cel mai firesc: transpiratia este un soi de termostat – ea regleaza temperatura corporala, impiedicand-o sa inregistreze variatii excesive, deci periculoase pentru sanatatea ta. Pe de alta parte, transpirand, se hidrateaza pielea, se regleaza filmul hidrolipidic si se elimina o serie de toxine din organism. Cand transpiratia se evapora de pe suprafata pielii, organismul se racoreste, iar aceste este un alt mod prin care isi mentine temperatura constanta.

Glandele sudoripare intra in actiune, la comanda pe care le-o transmite sistemul nervos simpatic (acesta controleaza toate organele interne, deci si bataile inimii, respiratia, transpiratia, reactiile emotionale). A transpira este, deci, lucrul cel mai normal! Cu o exceptie : daca transpiratia este excesiva ! Fara legatura stricta cu temperatura mediului ambiant sau cu efortul depus si fara sa poti da vina pe menopauza, tu te simti ca o sauna ambulanta si ai bufeuri. Rareori transpiri pe tot corpul, cel mai frecvent transpiratia abundenta , hiperhidroza , afectand anumite zone – axile, palme, talpi, cap. Uf…extrem de neplacut! pentru tine si, uneori, si pentru cei din jurul tau!


Transpiratia excesiva hiperhidroza cauze 

  • Dermatologice. Eczemele sau alte afectiuni ale pielii pot declansa transpiratia abundenta 
  • Psihologice (emotivitatea). Transpiratia excesiva este considerata o maladie psihosomatica.  Iar uni psihologi o considera un simbol al dorintei intime a persoanei afectate de a pastra distanta intre ea si lume ( transpiratia excesiva a palmelor ar “traduce” neplacerea de a da mana cu ceilalti). La fel si cu transpiratia picioarelor sau cu transpiratia axilara  in cazul unei relatii intime. In general, persoanele afectate de transpiratie abundenta sunt foarte sensibile, emotive, anxioase.
  • Metabolice. Diabetul, de pilda.
  • Endocrinologice. O afectiune ovariana, corticosuprarenala sau la nivelul glandei tiroide.
  • Cardiovasculare. Cum este hipertensiunea arteriala.
  • Infectioase. Hiperhidroza anuntand o gripa sau o raceala.
transpiratie abundenta forum

transpiratie abundenta forum

Hiperhidroza transpiratia excesiva este rezultatul unei disfunctii a sistemul nervos vegetativ, disfunctie provocata, in unele cazuri, de existenta unor micoze ale talpilor, palmelor; dar, de cele mai multe ori, ea se manifesta pe fond afectiv: emotii puternice, atat cele negative, cat si cele pozitive – sau stresul acumulat te fac simti cum “te trec toate sudorile”; stimulul intern (starea ta activa) declanseaza haotic mecanismul transpiratiei si glandele sudoripare functioneaza la intreaga lor capacitate, fara sa mai tina cont de conditiile externe (temperatura, etc.)

Tratament hiperhidroza

  • Igiena. Multiplicarea dusurilor reprezinta solutia de baza, daca vrei sa scapi de hiperhidroza generalizata si de mirosul ei neplacut. Dupa dus, sterge bine toate pliurile corpului (axilele, incheietura bratului, zona din spatele genunchiului)  si, cand sunt bine uscate, aplica talc sunt creme antitranspiratie .
  • Produsele antiperspirante, care contin saruri de aluminiu, inchid porii si reduc transpiratia mai multe ore.
  • Hiperhidroza axiala reprezinta o problema in special pentru barbati. Se recomanda eliminarea parului din zona respectiva, pentru ca favorizeaza inmultirea de bacterii.
  • Cele mai bune remedii naturiste impotriva transpiratiei abundente sunt ceaiurile. Incearca un ceai din plante medicinale antisudorifice. Pentru uz intern recomandam nucul, coada soricelului, anasonul, coada calului si jalesul de gradina (salvia).  Pentru uz extern, cele mai bune remedii pentru transpiratie excesiva sunt baile locale cu decoct din 30g coaja de stejar intr-un litru de apa.
BioElemente.ro

MITURI despre transpiratia excesiva noaptea

Transpiratia in sine nu are miros.

ADEVARAT. Compusa, 99% din apa, transpiratia nu are miros; contactul cu oxigenul din aer si cu bacteriile de pe piele provoaca mirosul neplacut.

“Parfumul” ei ramane neschimbat toata viata . 

FALS. Mirosul respectiv este influentat de hormonii sexuali, deci se schimba, in functie de evolutia acestora, in diferitele etape al vietii, iar in perioada menstruatiei, poate fi mai intens ( hiperhidroza adulti ).

Mirosul difera, in functie de sex.

ADEVARAT. Transpiratia unui barbat este bogata in hormoni ca testosteronul, care-i confera o nota de acru, intepator si intens.

 

 

FITO ZONE

By FITOTECA.RO