Traditii si obiceiuri de Craciun in lume


( traditii si obiceiuri de craciun in lume )

Traditii de Craciun in Germania – 60.000 de salve de muscheta

In Germania exista o traditie legata de cumparaturile de Craciun. In aceasta perioada, nu lipsesc din nicio piata brazii, migdalele prajite si vinul fiert. La Nurnberg, inceperea cumparaturilor se face cu un ceremonial vechi de 4 secole . La o ora stabilita, intreaga suflare a orasului se aduna in piata mare din fata bisericii, in frunte cu primarul si consilierii. Solemnitatea momentului e subliniata de trompete si coruri, in timp ce Copilul – Iisus, escortat de doi ingeri imbracati in hainute aurite, iese din biserica si inainteaza pana in mijlocul publicului, anuntand astfel deschiderea pietei. Apoi se trag clopotele, se aprind lumini si se canta colinde de craciun .

In Alpii Bavarezi, exista o veche traditie de Craciun zgomotoasa: pe 24 decembrie, timp de o ora inainte de miezul notii, se trag 60.000 de salve de muschete, zgomotele fiind amplificate de peretii stancosi. Acest obicei de craciun provine dintr-o credinta antica (unde lumina si zgomotul alunga fortele malefice). Sunetul clopotelor de Craciun poarta denumirea de sunet de speriat .

 ( traditii de craciun romanesti )

Traditii de Craciun in Portugalia – Curcani beti pe strazi

Inca din primele zile ale lui decembrie , pe strazile oraselor circula carduri de curcani, in frunte cu crescatorul lor. Dupa ce cumparatorul isi alege pasarea, proprietarul o prinde si-i toarna pe gat un litru de tuica , apoi ii da drumul. Pasarea beata se prabuseste, apoi este omorata, jumulita, curatata de maruntaie si spalata. Este tinuta 12 ore in apa cu sare, foi de dafin si lamaie . Timp de alte 12 ore, este tinuta agatata ca sa se usuce, apoi se mananca impreuna cu familia si prietenii care nu fac parte din organizatia de protectie a animalelor :)

( retete traditionale romanesti de craciun )

Traditii de Craciun in Norvegia – Ofrande spiritelor 

In norvegiana, la Craciun se spune “Jul” . Cu cateva saptamani inainte de Craciun, taranii prepara juleol , o bere tipica sarbatorilor de iarna, pregatesc afumaturi de porc, o multime de biscuiti mici si julekake , un fel de briosa cu aroma de lamaie si umpluta cu boabe de struguri. Cu doua zile inainte, parintii aduc brazii, pe care ii impodobesc in lipsa copiilor. Apoi se duc in grajd cu un bol cu porridge , pe care il ofera gnomului (spirit despre care se crede ca locuieste in interiorul pamantului si pazeste bogatiile acestuia), protector al gospodariei.

 

              ARTICOLE CONEXE :

By Fitoteca

FITO ZONE

By FITOTECA.RO

Leave a Reply