Terapii la mare


Fie ca stam ingropati in nisipul cald ce acopera plaja ori alergam prin valurile marii, ne innegrim cu namol sau pur si simplu ne plimbam aiurea pe tarm…ne tratam! Cum vine asta?

www.fitoteca.ro

terapii la mare

terapii la mare

Ce e talasoterapia 

Conform unui dictionar medical talasorerapie este un termen ce descrie un complex de metode si mijloace terapeutice oferite de climatul marin si baile de mare. Marea Neagra ofera conditii climatice si terapeutice utile pe toata lungimea tarmului romanesc, dar cea mai recomandata statiune pentru acest tratament este Mangalia. Aici, sub apa marii, ca si pe uscat, se gasesc numeroase izvoare de apa minerala sulfuroasa, bicarbonata, calcica hipo si mezotermala, precum si namolul de turba.

Un tratament talasoterapie  actioneaza prin factorul chimic al apei de mare, factorul termic si mecanic, constituit din valurile si presiunea hidrostatica ce influenteaza direct circulatia periferica venoasa.

Talasoterapia face parte din acele terapii marine recomandate persoanelor predispuse la imbolnaviri, care acuza tulburari de crestere, meteorosensibilitate, predispozitii la infectii ale aparatului respirator si celor care locuiesc in zone carentiale in iod.

 

Ce este cura heliomarina 

Un factor deosebit al litoralului e ionizarea aerului marin sub influentele radiatiei cosmice si aparitia de sarcini electrice la ruperea picaturilor de apa si a bulelor peliculare de aer la suprafata apei. Plimbarea de-a lungul plajei, dimineata sau seara, reprezinta o adevarata cura heliomarina care asigura o tonifiere a organismului si un somn mai linistit.

Aerosolii marini se formeaza prin spargerea valurilor in larg sau prin lovirea lor de tarm si diguri. Sunt incarcati electric si se raspandesc pana la distante de 5-100 m de tarm.

Cei care sufera de afectiuni alergice, catar respirator, astm bronsic, rinofaringite, sinuzite sau laringotraheite pot asocia acestor primbari o cura de inhalatii, deosebit de eficienta in actiunile mentionate mai sus.


Ce este psamoterapia 

O metoda de terapie uscata care utilizeaza nisipul sub forma de impachetari, pe baza actiunii factorului mecanic si chimic. Este unul dintre cele mai vechi tratamente marine si a fost folosit cu precadere de romani. Favorizeaza termogeneza si termoliza. Durata unei sedinte creste progresiv de la 5 la 20 – 30 de minute si favorizeaza pierderea unei cantitati de 1 – 1,5 l de apa. Este indicata in reumatismul cronic degenarativ, obezitate, hipotiroidie.

Asociata cu talasoterapia, psamoterapia este indicata omului sanatos, in scop de tonifiere generala, prin contrast termic.

 

Ce e hidrotermoterapia

Aceasta terapia utilizeaza, in scop profilactic, apa la temperaturi diferite si sub stari de agregare diferite – lichida, solida si gazoasa. Sunt incluse aici si tehnicile care utilizeaza anumite ingrediente adaugate apei – extracte din plante medicinale, gaze terapeutice, aplicatii cu aer cald, parafina, namol, toate la un loc conturand hidrotermoterapia ca practica.

In scop igienic sau medical, hidrotermoterapia  este la fel de veche ca si civilizatia umana. Primele date scrise apar in cartile indiene, cu 1500 ani i.e.n, iar cuvantul sanscrit “bad”, care se regaseste in limba germana, indica aceasta vechime. Moise prescria aceasta terapie, iar grecii epocii homerice ofereau oaspetilor, inainte de toate, o baie buna!

tratamente la mare

tratamente la mare

De ce ne dam cu namol

Este unul dintre cele mai vechi tratamente la mare . Namolurile sunt substante care se formeaza in conditii naturale, sub influenta proceselor geologice si care, in amestec cu apa, se folosesc in practica medicala sub forma de bai si proceduri locale. Namolul este un amestec de substante organice si anorganice in stari de agregare si forme structurale variate.

Namol sapropelic Este un depozit de culoare neagra, bogat in hidrosulfura de fier, plastic si unsuros, de pe fundul lacurilor continentale, al limanurilor si lacurilor de la litoral (Techirghiol, Agigea), precum si al lacurilor sarate.

Namol de turba Sunt roci sau depozite organogene de culoare bruna, care au luat nastere prin descompunerea, sub actiunea microorganismelor, a resturilor vegetale acumulate de-a lungul timpului pe fundul unor mlastini.

Namol mineral Sunt depozite care iau nastere la emergenta unor izvoare, prin sedimentarea sarurilor pe care acestea le contin.

 

Efecte namol 

Actiunea bacteriostatica si bactericida, cu efect anfiinflamator (prin carbonatul de calciu), are efect emolient asupra pielii: contactul dintre namol si tegument genereaza un curent electrochimic ce favorizeaza penetratia si vehicularea in organism a unor constituenti terapeutici si un veritabil schimb de ioni.

Namolul actioneaza asupra tegumentului excitand receptorii neurovasculari, punct de plecare a unor reflexe locale la distanta; poate fi aplicat sub forma de impachetari complete sau partiale, cataplasme, bai de namol, tampoane vaginale si expunere si soare (metoda foarte des utilizata de terapeutii egipteni).

 

www.fitoteca.ro

 

FITO ZONE

By FITOTECA.RO