Stresul la locul de munca


stresul la locul de munca referat

stresul la locul de munca referat

Desi poate te-ai gandit ca e mai mult o moda sa spui ca esti stresata, este vorba, de fapt, de o problema reala: 80% din romani sufera de stres. Noi iti spunem cum sa reduci stresul la servici, fara a avea probleme.

Stresul la locul de munca

Oamenii s-au obisnuit cu stresul si nu ii dau prea mare importanta, insa, pe perioade lungi, el devine o problema. Exista multe cauze pentru care suntem stresate, dar cele mai des intalnite au legatura cu serviciul. Aproape o treime din angajatii tarilor membre in Uniunea Europeana sufera de stres profesional – adica peste 40 de milioane de oameni.

Stresul si solicitarile locului munca

Stresul poate aparea din cauza unui mediu de lucru neprietenos, cu colegi incordati si cu sefi si mai incordati, carora nu le intra nimic in voie” explica Andreea Lupan, psiholog la Babylon Consult. ” Exemplu munca : prea multe responsabilitati asociate cu termene-limita foarte stranse sau orele petrecute peste program“.

Stresul la locul de munca proiect

In multe companii, ramasul peste program se practica in mod frecvent. Se petrec ore in plus la birou ca sa vada sefii ca angajatii se sacrifica pentru firma. “Cred ca stresul apare, in ultima instanta, din cauza nepotrivitatii dintre ceea ce faci si ceea ce ti-ai dori sa faci” spune psihologul Andreea Lupan. “Chiar daca recompensele materiale sunt majore, nimic nu poate inlocui placerea pe care o ai cand esti pasionata de ceea ce faci. Astfel, stresul profesional apare ca un fel de semnal ca ar trebui sa iti cauti un serviciu care sa te satisfaca pe deplin, un loc de munca la care sa mergi cu placere si entuziasm.”

Cum sa reduci stresul de la serviciu

  • Daca, pentru moment, nu poti face schimbari radicale la serviciu, incearca sa iti creezi un mediu de lucru confortabil. Ar trebui ca temperatura in incaperea in care lucrezi sa fie intre 20 – 24 de grade, sa ai lumina naturala (alege biroul de langa geam) si sa incerci sa nu stai prea mult peste program.
  • Nu iti lua tot concediul o data: mai bine sa ai cate o saptamana libera la cateva luni. Ar fi bine sa dormi 7 – 8 ore  in fiecare seara si, daca poti, sa adormi inainte de 11 noaptea.
  • Practica un sport. Nu trebuie neaparat sa mergi la sala. Poti alerga in parc, seara sau dimineata, sa faci gimnastica usoara, sa te plimbi printre copaci. Te va ajuta sa elimini efectele unui serviciu stresant rapid.

Stresul la locul de munca studiu de caz

Stresul profesional este o problema reala. Nu te mai gandi numai la ce ai de facut la birou; este important sa petreci timp cu cei dragi, sa te relaxezi, sa citesti sau sa mergi la film cu prietenii. Unul din cele mai importante medicamente in tratarea stresului este gandirea pozitiva.

A invata sa vezi partea plina a paharului, chiar si in situatiile dificile este secretul unei vieti ceva mai linistite.

 

www.fitoteca.ro

FITO ZONE

By FITOTECA.RO