Primul ajutor in cazul loviturilor


“Acasa” inseamna pentru fiecare dintre noi, acel loc tihnit in care sa ne relaxam si ne incercam cu energie. Din pacate, nici chiar acasa nu suntem feriti de pericole. Iata accidente domestice frecvente si ce e de facut intr-o asemenea situatie.

accidente domestice

accidente domestice

PRIMUL AJUTOR IN CAZUL LOVITURILOR

Loviturile sunt provocate de izbirea brusca si puternica a unei parti a corpului de un obiect dur. Foarte periculoase sunt cele produse de dopurile sticlelor de sampanie proiectate spre fata si, mai ales, spre ochi, care pot duce la pierderea vederii. In cazul unei lovituri cu dopul de sampanie, sau oricare alta lovitura spre ochi – o poti trata doar la spital. Pentru a le preveni, nu agita sticla de sampanie inainte de a o deschide si inteapa dopul cu un ac gros sau cu un cui, ca sa elimini surplusul de bioxid de carbon.

Primul ajutor in caz de lovituri obisnuite urmate de durere, umflatura si invinetirea pielii (echimoza), calmeaza durerea aplicand comprese cu apa rece, solutie de apa si spirt medicinal, o punga cu gheata sau comprese cu solutie Burovin sau pudra Burovin . La nevoie, se pot lua si comprimate de antinevralgic, algocalmin sau paracetamol.

Pentru o lovitura la nas urmata de o hemoragie, vei proceda astfel:  victima sau un membru al familiei va apasa cu degetul mare pe nara care sangereaza (sau pe ambele parti), timp de 5 minute. Dupa aceea, se slabeste presiunea putin cate putin. In acelasi timp, victimei i se va pune o compresa cu apa rece pe frunte.


Daca sangele nu se opreste, se va introduce in nara sangeranda un tampon de vata sau de tifon sau o carpa curata. Acestea vor fi umezite inainte cu apa sarata, cu apa oxigenata ori cu solutie de otet si apa. Tamponul va fi introdus cat mai adanc in nara si va fi bine indesat, pentru a presa peretii narii si a astupa vasele de sange rupte. Dupa 6-8 ore, tamponul sa va scoate incet, dupa ce mai inainte a fost umezit cu unul din lichidele spuse mai sus, ca sa se poata dezlipi mai usor. Daca nici asa sangele nu se opreste, victima va fi transportata de urgenta la o unitate medicala.

Capitolul accidente in casa include si tratamentul contuziilor, care trateaza in acelasi mod ca si loviturile.

FITO ZONE

By FITOTECA.RO