Lipoabsorbtia


Lipoabsorbtia este o metoda de indepartare a depozitelor adipoase din zone care sunt genetic programate ca fiind greu de redus. De mentionat ca lipoabsorbtia nu este o metoda de slabit, ci doar de conturare a corpului, de “sculptura” a corpului si este o excelenta metoda de stimulare a vointei pentru a obtine dimensiunile dorite. Numarul celulelor grase in corpul uman este fix, deci prin eliminarea unora scade numarul celor ramase. Eliminarea grasimii este permanenta dar daca se produce o crestere a volumului celulelor grase printr-un proces de ingrasare, volumul creste si in zona aspirata, dar niciodata aceasta zona nu mai poate deveni la fel de mare cum a fost inainte de operatie.

Riscuri

Complicatiile lipoaspiratiei sunt de regula foarte rare mai ales daca pacientii sunt alesi cu grija, daca sala de operatie este bine dotata si chirurgul are experienta. Exista tendinta sa fie considerata o operatie usoara, pe care o poate face orice medic si in orice conditii de sala de operatie. Va recomandam sa va adresati pentru aceasta operatie unor chirurgi plasticieni cu experienta, care dispun si de dotarea necesara. Chiar daca medicul este foarte bun si daca spitalul este dotat cu tehnologie de ultima ora, nimeni nu poate garanta ca nu vor aparea complicatii. Riscurile cresc daca in aceeasi sedinta operatorie sunt tratate mai multe zone si daca cantitatea de aspirat depaseste 2-3 litri. Daca se depaseste cantitatea de 4 litri de aspirat gros la o singura interventie, este uneori necesara transfuzia de sange. Pot aparea infectii, hematoame si seroame, complicatia cea mai redutabila fiind formarea de cheaguri de sange sau grasime care pot migra la plaman si pot cauza moartea. De asemenea, pot aparea denivelari tegumentare in special la persoanele cu elasticitate scazuta a pielii si cu tulburari de sensibilitate.

Interventia chirurgicala

Lipoabsorbtia se poate face cu anestezie generala, cu anestezie intravenoasa completata cu anestezie locala sau cu anestezie peridurala. Operatia dureaza in medie o ora pentru o zona. Tipul de anestezie este stabilit de medicul anestezist in discutia preanestezica pe care o are cu pacientul. Lipoabsorbtia implica introducerea unei canule speciale in tesutul adipos, prin incizii de 3-4 mm si prin miscari repetate, grupuri de celule sunt separate si aspirate. De regula sunt necesare 2-3 incizii pentru fiecare zona. Cicatricele sunt greu de observat si nu pun probleme din punct de vedere estetic. Tehnicile moderne folosesc injectarea ariei care va fi aspirata cu un lichid care contine anestezic diluat pentru a reduce disconfortul postoperator si adrenalina care reduce sangerarea. Aceste tehnici se numesc “tehnici tumescente”. Imediat dupa terminarea lipoaspiratiei, zonele aspirate sunt pansate cu pansament compresiv pentru a preveni formarea seroamelor si hematoamelor.

Recuperarea 

Dupa externare, firele se scot la 5-6 zile de la operatie, acest lucru putand fi rezolvat fara probleme de medicul de familie al fiecaruia. Trebuie purtati pantaloni sau centuri elastice care ajuta la retractia si dispunerea uniforma a surplusului tegumentar. De asemenea, un element foarte important care previne aparitia unor denivelari la nivelul zonelor aspirate, este masajul postoperator pe care noi il incepem inca din perioada internarii. Umflaturile si vanataile dispar de regula in primele 3 saptamani, rareori persistand 1-2 luni. Rezultatul definitiv se poate aprecia de regula dupa 3 luni. Activitatea obisnuita poate fi reluata in maximum 1 saptamana. Pentru pastrarea in timp a rezultatului obtinut, este important sa urmati un regim igieno-dietetic recomandat de un medic nutritionist si sa nu ezitati sa practicati un sport.

FITO ZONE

By FITOTECA.RO

Leave a Reply