Istoria aromaterapiei


Desi practica actuala a aromaterapiei moderne isi are originile in ultima suta de ani, utilizarea uleiurilor esentiale pentru tamaduirea mintii, a trupului si a spiritului era practicata deopotriva de toate marile civilizatii ale lumii antice. Plantele aromatice au indeplinit un rol esential in artele vindecatoare ale omenirii, inca de la inceputurile ei.

Stramosii nostri au invatat – prin incercari repetate  – ce plante mananca animalele atunci cand sunt bolnave – ca anumite radacini, fructe si frunze pot atenua simptomele unui mare numar de afectiuni, in vreme ce altele nu au niciun efect, ca unele chiar agraveaza manifestarile bolilor, producand voma si, uneori, chiar moartea celui care le ingereaza. Aceste pretioase cunostinte au fost transmise din generatie in generatie, pe langa mereu alte descoperiri si inovatii de la un vraci la altul, de la o vindecataore la alta.

Vechile civilizatii au constatat, de asemenea, ca arderea frunzelor si a mladitelor unor plante putea avea efecte interesante, unele dintre fumurile aromatice rezultate induceau o stare de somnolenta, in vreme ce altele vindecau anumite boli; unele stimulau simturile, altele, putine la numar, induceau experiente mistice ori religioase. O atare natura magica, pretioasa, a plantelor aromatice era onorata prin arderea lor, fumurile rezultate fiind oferite ca ofranda zeilor. Este un principiu ce poate fi remarcat si astazi in templele din Orient, unde tamaia este arsa in cadrul unor ritualuri hinduse si budiste. Traditia arderii tamaii si a smirnei continua, de asemenea, si in Biserica crestina.

Renasterea interesului pentru tratamentele naturiste, pe baza de plante, a facilitat dezvoltarea aromaterapiei moderne. In 1920, chimistul francez R. Gattefosse a efectuat o serie de experimente cu uleiuri esentiale si si-a dat seama de uriasul lor potential vindecator. Dupa ce s-a ars la mana in timpul unei lucrari de laborator, si-a cufundat bratul in ulei esential de levantica. Eficacitatea aproape miraculoasa a acestuia in vindecarea arsurii l-a determinat pe Gattefosse sa-si continue cercetarile si sa foloseasca termenul aromatherapie, pentru prima data intr-o lucrarea stiintifica, in anul 1928. Gestul sau a marcat astfel nasterea aromaterapiei moderne.

FITO ZONE

By FITOTECA.RO

Leave a Reply