Arta de a face o lira in plus (pe ora)


In urma cu 6 luni m-am mutat in Anglia, intr-un oras aflat la 70 km de Londra. Modern, creat in anii 60 in stil american, unde soferii si pietonii nu se intalnesc aproape niciodata. Un oras prosper unde cladirile corporatiste gazduiesc sute de agentii de recrutare, pentru ca angajatorul sa nu vorbeasca direct cu angajatul si sa se mai piarda niste bani pe drum. Este o intermediere excelenta care asigura mii de locuri de munca si contribuie considerabil la taxele Reginei.cum poti obtine un job in UK

Am lucrat in Bucuresti la jurnalist. Credeam ca engleza mea este foarte buna si ca va fi usor sa ma adaptez in UK. Mare greseala! Intr-adevar, a fost mai simplu decat daca m-as fi mutat in Azerbaijan, dar cu siguranta nu a fost o plimbare prin parc. M-am impotmolit in cele mai banale situatii. Nu intelegeam ce imi spunea ospatarita, tanti din spatele ghiseului de la banca sau soferul de taxi. Problema asta am avut-o doar cu britanicii autentici. Surprinzator sau nu, toate celelalte accente le intelegeam perfect, de la indieni la asiatici. Cel mai drag imi era cand intalneam un european. Si acum imi este…

Am incercat sa ma angajez ca jurnalist. Nimeni insa nu e incantat de a lua pe cineva care nu stie engleza PERFECT. Vorbesc bine, dar mai am multe de invatat pana sa ajung la nivelul cerut de media britanica. Asa ca m-am angajat la o agentie de recrutare.

Culmea, cand m-am dus la interviu nu stiam ca aplic la un job efectiv, ci la un interviu preliminar cu o agentie care imi va gasi ulterior un post. Am aplicat la sute la joburi, nu mai stiam care e exact. Mi-am facut temele si am verificat site-ul companiei, insa era destinat medicilor?!  asa ca am mers la interviu precauta si cu mintea usor incetosata. Un manager scotian. Prima intrebare: “Ce fel de job te-ar interesa?” Ahaaaa, imi spun relaxata, deci e o agentie de recrutare care imi va cauta un job. Incep sa spun ca vreau un job in media sau in arta, ca am experienta 5 ani si ca asta imi doresc sa fac. Raspunsul lui: “Pai, noi suntem o agentie de recrutare a medicilor, iar postul care ti-l pot oferi este de resourse consultant, asa ca tu te vei ocupa cu obtinerea joburilor pentru doctorii care lucreaza cu agentia noastra”. Am prins vrabia din zbor si am spus ca este o experienta excelenta, care ma va ajuta sa imi cat castiga un medic care munceste in UKimbunatatesc dictia si accentul, ca mereu sunt deschisa la experiente noi; ca acest job este perfect acum pentru a ma adapta la stilul de viata britanic. Si intr-un mod miraculos, m-a angajat! Nici pana acum nu am inteles ce l-a determinat sa ia aceasta decizie. Nu aveam nicio experienta in domeniu. Mi-au oferit training si acum am deja 5 luni de cand lucrez pentru ei. Da, am fost foarte norocoasa sa imi gasesc un job la doar o luna de la venirea in UK.

Este o agentie micuta. 30 de persoane. Exista 4 nivele. Sa o iau de jos in sus.

–          Planctonul – Cel care suna la spitalele din UK, face rost de numerele de contact are doctorilor, incearca sa ii convinga sa lucreze cu compania, ii obtine CV-ul. (Da, asta fac eu).

–          Jaws – Cel care primeste CV-ul si obtine cele mai bune contracte pentru noul doctor. Vorbeste cu spitalele si isi vinde doctorul pentru un profit cat mai mare. Motorul Companei.

–          Moby Dick – Cel care da cu subsemnatul, care nu face mai nimic efectiv in birou, dar la care te poti duce daca ai nevoie de ceva. Cum ar fi o marire.

–          Orca invizibila – Cel care a investit o caruta de bani, care isi face prezenta simtita doar prin niste mailuri, dar supervizeaza tot.

cat castiga un doctor in UKIn general, cand te angajezi printr-o agentie de recrutare, esti platit cu ora.  La fel se intampla si la agentia la care lucrez. Ca sa iti faci o idee, cel mai ne-experimentat doctor primeste cel putin 40 £ /ora. Cel de nivel mediu intre 60£-80£. Iar cel mai bine cotat – peste 100£. In prezent, cel mai bine platit doctor este un chirurg cardiolog care castiga 124£/ora.

Un calcul simplu: Dr Khan castiga aproape 20.000£ pe luna, daca lucreaza de luni pana vineri de la 9 – 5.  Asta in cazul in care nu face si ore de weekend sau garzi. 20.000£ este castigul lui pur. Pe luna!

Acum trebuie si agentia sa castige ceva. In cazul lui Dr Khan, obtine 46£/ora = 7300£/luna. Dintr-un singur doctor. Asa ca spitalul plateste 170£ pentru fiecare ora pe care Dr Khan o petrece in spital. O gramada de bani! Si te mai intrebi de ce pleaca pe capetele medicii romani sa lucreze in afara.

M-am mutat in UK cand Bogdan a obtinut un job bun in domeniul auto. Salariul lui este mai mult decat suficient pentru a ne sustine pe amandoi; in plus, asigura vacante bianuale in Japonia si America. Lucrand in media si in special in domeniul artistic, niciodata nu am avut o dorinta acerba de a face bani. Salariul meu nu era cine stie ce, dar imi placea ceea ce faceam; drept care, am invatat sa ma incadrez. Poate de asta imi este greu sa inteleg obsesia de care sufera actualii mei colegi. Se bucura la fiecare lira in plus facuta pe ora. Obtinuta pentru companie, nu pentru ei direct. OK, comision mai mare. Si as intelege daca ar obtine peste 100, hai 50. Dar ei se bucura si pentru 10! Ca si cum te-ai bucura pentru 10 lei. Si depun un efort incredibil pentru acei 10. Acelasi efort care l-ar depune si pentru 1000. Nu stiu daca e de laudat sau nu. Majoritatea au datorii. Case in rate, masini in leasing. Trebuie cumva sa iti acoperi cheltuielile, daca vrei sa stai la casa cu etaj si gradina, masina din 2015, mese zilnice la restaurant si multe beri la pint in fiecare weekend.

Chiar daca am venit in UK pentru a face bani intr-un timp scurt – ma simt usor stinghera. De multe ori stau si ma intreb de ce au vrut sa fac parte din compania lor. Sa investeasca in mine saptamani si luni de training. Sa ma ia de la zero si sa imi slefuiasca dictia, accentul, sa ma ajute sa ma adaptez la atmosfera corporatista din cladirile de sticla care le admiram. La trecut. Probabil banii care ii scot pe mine acopera si zilele in care trag chiulul mai rau ca in liceu, sunand si cerand sick day.

Dar despre cum n-am avut timp sa ma deprim, in articolul viitor.

Mara

FITO ZONE

By FITOTECA.RO