Adolescentul si prima tigara


 

foto adolescentul si prima tigara

Inca din anii de liceu, adolescentii cedeaza tentatiei de a fuma prima tigara , nestiind ce contine tigara  . Dar prin ce argumente i-am putea determina sa renunte, mai ales daca noi insine (parintii) suntem fumatori?

Sfatul psihologilor

Mai intai trebuie stiut ca adolescentii ajung sa fumeze la o varsta atat de frageda din mai multe motive: nevoie de a apartine unu grup, imitarea comportamentului adultilor, incalcarea unei interdictii sau campaniile publicitare ale producatorilot de tigarete etc.

Ce pot face parintii

  • Nu ezitati sa le interziceti sa fumeze , daca inca nu au dobandit deja acest viciu. Statisticile arata ca numai 10% dintre adolescenti nu tin cont de opozitia categorica a parintilor, fata de 30%, daca parintii se manifesta permisiv, spunand ca ar prefera ca tanarul sa nu fumeze. Acordul deschis al parintilor dupa in 90% din cazuri la fumat. Totusi, strategia parintilor trebuie sa se schimbe daca au constatat ca adolescentul deja fumeaza. In acest caz, sunt preferabile limitarile de genul nu fuma in casa sau fumeaza numai in weekend.
  • Fiti credibil. O persoana care a cazut in capcana fumatului nu se afla in cea mai buna pozitie de a-i face morala unui tanar, daa nu se arata ea insasi consecventa cu sfaturile pe care i le da. Aratati-i ca faceti eforturi pentru a renunta la acest viciu. Fumati doar in anumite locuri sau reduceti numarul tigarilor.
  • Vorbiti-i despre sanatate. Aduceti-i argumente de tipul: fumatul este inselator, apetisant, dar otravitor! Spuneti-i ca un fumator din doi va muri din cauza acestui obicei, ca viata fumatorilor este mai scurta cu 10-12 ani decat media. Fetele sunt mai usor de convins cu argumente estetice: fumatul ingalbeneste dintii si tenul etc.
  • Ajutati-l sa se afirme. Astazi un tanar poate sa se afirme ca nefumator. Dati-i argumente in acest sens. De pilda, daca este califica drept “las”, sa raspunda ca nu are nimic de dovedit, ca face sport si nu se pune problema sa-si piarda forma fizica etc.
  • Gadilati-i orgoliul. Vrea sa fie rebel, liber? Aratati-i ca este manipulat de fabricantii de tigarete, pentru ca fumatul inseamna dependenta, nu libertate. Demascati modul in care sponsorizarea de tip Camel Trophy sau Malboro a evenimentelor sportive este in contradictie clara cu spiritul sportului si al sanatatii in general.

Ca alternativa ar exista si tigara electronica in diferite forme cu sau fara nicotina, dar si aceasta tigara contine alte substante chimice daunatoare cum ar fi propilen glicolul.

FITO ZONE

By FITOTECA.RO

Leave a Reply